Hoe krijg je bloed uit kleding?

Als je ooit een ongelukje op je kleding hebt gehad, dan weet je hoe frustrerend het kan zijn om de vlek te proberen verwijderen. Hoewel het misschien een ontmoedigende taak lijkt, zijn er eigenlijk verschillende huishoudelijke producten die kunnen helpen bij het verwijderen van zowel verse als oude bloedvlekken. Voor verse vlekken kun je eerst de stof spoelen met koud water.

Als dat niet werkt, overweeg dan volgende tips om de vlek aan te pakken.

Melk: Om melk te gebruiken, giet je een kleine hoeveelheid over de vlek en dep je het met een schone doek. Was daarna de kleding op een standaard cyclus in de wasmachine.

Zout: Zout is ook een effectieve manier om bloedvlekken uit kleding te verwijderen. Bedek de vlek met zout en laat het bloed absorberen. Spoel de vlek vervolgens af met koud water en was het kledingstuk op een standaard wasprogramma in de wasmachine.

Azijn: Spoel de bloedvlek uit met koud water en behandel deze met kleurloze azijn. Spoel de vlek opnieuw uit en was het kledingstuk tenslotte op een standaard wasprogramma in de wasmachine.

Aspirine: Los een aspirine op in water en laat je kleding erin weken. Was het kledingstuk vervolgens op een standaard wasprogramma in de wasmachine.

Oude bloedvlekken verwijderen:

Als het bloed gestold is en diep in de kleding is getrokken, gebruik dan iets hardnekkiger producten. Opgelet: Test deze producten echter altijd eerst op een klein, onopvallend stukje om eventuele beschadiging van het kledingstuk te voorkomen.

Groene zeep: Maak de ingedroogde vlek goed nat met koud water en smeer deze vervolgens in met groene zeep. Laat dit een tijdje intrekken en was het kledingstuk vervolgens op een standaard wasprogramma.

Ammoniak: Verdun ammoniak met een gelijke hoeveelheid water en giet dit op de vlek. Laat het vervolgens een kwartier intrekken. Dep de vlek droog en spoel de stof daarna goed uit.

Opgelet: Test bocenstaande producten altijd eerst op een klein, onopvallend stukje om eventuele beschadiging van het kledingstuk te voorkomen.

Let op:

Gebruik bij kwetsbare stoffen zoals fluweel, wol of satijn geen agressieve middelen zoals ammoniak. Controleer altijd van welk materiaal het bevlekte kledingstuk is gemaakt en of de betreffende stof bestand is tegen het gekozen product. Bekijk hier hoe je vlekken uit verschillende materialen kunt verwijderen.